Sprawozdanie ze szkolenia Związku Mostowców Rzeczypospolitej Polskiej - Deskowania ULMA


Tak jak informowaliśmy przez cały ubiegły tydzień, w ten czwartek (29.03.2012) mieliście do wyboru, aż cztery różne szkolenia. Dziesięciu wysłanników z naszego Koła dostąpiło zaszczytu wymiany poglądów z elitą i wybrało się na szkolenie poświęcone deskowaniom mostowym firmy ULMA.
Całość jak zwykle dopięła na ostatni guzik Pani Grażyna Czopek, której serdecznie dziękujemy za okazaną nam pomoc. Merytoryczną część prezentacji rozpoczął Project Manager firmy ULMA, który przedstawił nam asortyment do którego należą:



  • deskowania pionowe: ścienne (wykorzystywane np. do budowy przyczółków), słupowe TUBUS
  • wznoszące: samowznoszące, konsole (do realizacji pylonów)
  • podparcia, systemy wielowariantowe (rygle stalowe i łączniki), wieże (do podpierania prefabrykatów), belki przejazdowe i wózki nawisowe,
a także pokrótce pokazał czym się zajmują: dzierżawa, projektowanie, obsługa logistyczna, naprawa i montaż. Po tej części nastąpiła krótka seria pytań od pracownika naszej Katedry dr inż. Wojciecha Średniawy, po czym przeszliśmy do dwuczęściowej prezentacji, w której przebrnęliśmy przez arkana konstrukcyjne kilku obiektów, w tym na przykład słynny Most Marii Skłodowskiej-Curie (lepiej znany jako Most Północny). Ta cześć wystąpienia przybliżyła nam co nieco o nasuwaniu podłużnym, czy betonowaniu nawisowym - była to swoista powtórka wiadomości o tych dwóch metodach wznoszenia konstrukcji. Na koniec części merytorycznej, przedstawiciel firmy ULMA starał się uświadomić nam, jak nietypową dla budowlańców dziedziną jest projektowanie deskowań. Różnice dotyczą wszystkiego, chociażby tak podstawowych aspektów jak obciążenia. Dla przykładu w budownictwie kubaturowym spotykamy się z wartościami rzędu 5 kN/m2, podczas gdy w przypadku deskowań standardem są wartości 60 kN/m2, a nie trzeba przypominać z jak małymi przekrojami mamy do czynienia.
Jak to często bywa po ostatniej części prezentacji nie było już żadnych pytań, bo wszyscy zgromadzeni wyczuwali już zapach obiadu dochodzący z kuchni. Podczas posiłku można było nadal prowadzić dyskusję, co jest chyba najważniejszym aspektem tych spotkań.

Dawid Kisała

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web Hosting Coupons